Kjøkkenvask 

Kjøkkenvask – slik velger du den rette vasken til ditt kjøkken

Kjøkkenvasken er en av de tingene som blir mest brukt på kjøkkenet. Tenk på hvor mange ganger du åpner og lukker krana i løpet av en dag. Faktisk er det få ting du kan lage på kjøkkenet uten å få bruk for vann og håndvask. Derfor er det viktig at du velger en vask som passer deg og dine behov, samtidig som den matcher stil og design på kjøkkenet.
Fem ting du bør vurdere når du skal velge vask til kjøkkenet

Det finnes mange ulike kjøkkenvasker å velge mellom, og et hav av ulike materialer som alle har sine fordeler og ulemper. Hva skal du forholde deg til når du skal velge? Her får du fem råd som du bør vurdere når du skal velge vask til kjøkkenet ditt.

Finn inspirasjon i våre kataloger
Fem ting du bør vurdere når du skal velge vask til kjøkkenet
1.
Hygiene
En kjøkkenvask skal være lett å holde ren. God hygiene er nemlig helt avgjørende på kjøkkenet, nettopp fordi det er her vi lager mat hver dag. Derfor er det viktig at du velger en vask som er enkel å rengjøre, og hvor du unngår skitt og smuss.
2.
Holdbarhet
En håndvask på kjøkkenet blir utsatt for litt av hvert, og skal tåle alt det og litt til. Hvis du vil sikre deg at den holder seg pen i mange år bør du vurdere hva det krever av vedlikehold, og om riper og hakk enkelt kan sees.
3.
Materiale
Du kan velge mellom mange forskjellige materialer – stål, porselen, støpt granitt eller en integrert kjøkkenvask i for eksempel Corian. Alle har deres egne kjennetegn og fordeler som du kan lese mer om litt lenger ned.
4.
Funksjonalitet
Det er viktig at kjøkkenvasken din er funksjonell og tilpasset din arbeidsmetode. Sørg for at det er god plass til rengjøring av ulike gryter, stekepanner og boller du bruker i det daglige.
5.
Design
Den nye kjøkkenvasken din skal selvsagt også passe til resten av kjøkkenets design og uttrykk. Gå etter en form og materiale som enten komplementerer resten av designet, farger og materialer, eller noe som bevisst skiller seg ut på en bestemt måte.

Valg av materiale

Det finnes en rekke forskjellige materialer å velge mellom når det kommer til kjøkkenvask. Alle har deres egne kjennetegn, fordeler og ulemper. Bli klokere og les mer om de ulike materialene her.

Porselensvasken

En klassisk vask i keramisk porselen på kjøkkenet er et vakkert og tidløst valg som aldri går av moten. Samtidig er det en vask som er ripebestandig, tåler høy temperatur og er enkel å holde ren. Det krever faktisk ikke annet vedlikehold enn en fuktig klut og litt oppvaskmiddel. Du må imidlertid være forsiktig med harde støt eller slag som kan skade overflaten.

Vask i rustfritt stål

En kjøkkenvask i rustfritt stål er det klassiske og mest populære valget som passer til de fleste kjøkken, uansett farge eller stil. Rustfritt stål er et meget robust og holdbart materiale som holder seg pent i mange år. Med en stålvask er du dessuten sikret en meget hygienisk vask som er lett å holde ren og som samtidig tåler høye temperaturer.

Granittvask

En vask i støpt granitt vinner stadig flere hjerter i de moderne kjøkken. Materialet er populært av flere grunner – det har en behagelig overflate, er motstandsdyktig for riper og tåler temperaturer opp til 280 grader. Velger du granitt har du dessuten mulighet til å sette ditt personlige preg på den. Det er nemlig mulig å velge mellom 10 ulike farger.

Integrert kjøkkenvask i kompositt

Fler og fler velger en integrert kjøkkenvask når de setter opp et nytt kjøkken. Det gir et mer helstøpt og luksuriøst uttrykk at benkeplaten og vasken går i ett. Den muligheten får du om du velger benkeplate i et komposittmateriale som for eksempel Corian. Du kan velge mellom et stort utvalg av ulike farger, der kun fantasien setter grenser, om du går for et komposittmateriale.

Få hjelp til kjøkkenplanleggingen
Enkel, dobbel eller flere kjøkkenvasker?

Det finnes ikke noe rett eller gal størrelse på en kjøkkenvask. Det viktigste er at den passer deg, ditt kjøkken og dine behov. Ikke minst er det viktig å se på hvordan du bruker den i hverdagen. Les om de ulike mulighetene her.

Enkel vask

En stor, enkel vask er det foretrunbe valget for mange. Her er det god plass til både stekepannen, grytene og andre små og store kjøkkenting som skal skylles og rengjøres i løpet av dagen. Enkelvasken fås i mange ulike størrelser og passer derfor til både små og store kjøkken.

Dobbel vask

Dobbeltvasken gir deg mulighet for å gjøre flere ting på samme tid. Du kan for eksempel skylle frukt og grønt på den ene siden, og ta oppvasken i den andre, uten at de blander seg i hverandre. Vær oppmerksom på at begge vasker blir mindre når du deler den i to. Har du mange store gryter og panner kan det være utfordrende å få plass til å rengjøre dem.

To separate vasker

Er dere flere som lager mat sammen, kan to separate vasker være en god løsning. Det gir dere mulighet til å dele opp vaskens funksjon, der en for eksempel bruker den ene til vask av frukt og grønt, mens den andre brukes til oppvask. To vasker tar selvsagt opp mer plass på kjøkkenet, så dette valget krever at dere har et kjøkken med god plass.

Slik innreder du kjøkkenet ditt optimalt
Ulike muligheter for montering

Det er et hav av ulike muligheter for montering av din kjøkkenvask. Her kan du lese om fordelene og ulempene ved de forskjellige mulighetene.

Nedfelt vask

En nedfelt vask betyr at den ligger oppå benkeplaten. Det er en lett og billig monteringsløsning, men som også byr på noen ulemper. Når vasken og benkeplaten ikke er på samme nivå, blir ikke totaluttrykket på kjøkkener like simpelt som andre løsninger. Samtidig får du en kant rundt hele vasken som du ikke kan rengjøre, og som krummer ned i vasken.

Underlimt vask

En underlimt vask er den klassiske og mest brukte løsningen. Her er vasken satt inn nedenfra og limt på under benkeplaten. Benkeplaten ligger altså over kjøkkenvasken, og du unngår således en kant rundt vasken der skitt og smuss kan samle seg.

Planlimt vask

Med en planlimt vask får du en kjøkkenvask som er på helt samme nivå som benkeplaten. Du støter altså ikke på noen irriterende kant når du skal tørke kommen og hindrer samtidig at skitt og smuss samler seg rundt vasken. En planlimt vask krever korrekt måling på milimeternivå når den skal monteres. Det er en optimal monteringsmetode om du har benkeplate av granitt eller andre natursteinsbenkeplater, men vi fraråder å bruke denne metoden om benkeplaten din er av tre.

Sveiset vask

Har du valgt en benkeplate av stål, er sveising en opplagt løsning. Her lager man et hull til vasken og sveiser den så sammen med benkeplaten. Etter en runde med polering vil du oppleve at benkeplaten og vasken fremstår som en samlet enhet – helt uten synlige kanter.

Integrert vask

En integrert vask betyr at kjøkkenvasken er integrert direkte i benkeplaten som en samlet enhet. Denne muligheten får du blant annet om du velger en benkeplate i komposittmateriale som f.eks. Corian.

Se hvilke benkeplater som passer best med kjøkkenvasken din

Sett prikken over i’en med armaturet

Armaturet på kjøkkenet er din mulighet for å sette den siste ”prikken over i’en” og således fullføre kjøkkenets og vaskens samlede uttrykk. Samtidig er det viktig at blandebatteriet er praktisk slik at det gjør det lett å vaske opp, skylle av eller fylle vannkannen.

Du kan velge mellom armaturer i tre ulike former – L, U og C- og med eller uten uttrekk. Vil du skape et ekstra blikkfang på kjøkkenet bør du velge et blandebatteri med farge, eller med et materiale som f.eks. messing eller kobber, som vekker oppmerksomhet, samtidig som det passer fint til både en lys og mørk kjøkkenvask.

Drømmer du om ekstra luksus og funksjonalitet, kan et armatur fra Quooker være det rette valget. Her får du hele fem funksjoner i et armatur: Kaldt, varmt, kokende, avkjølet og boblende vann. Samtidig slipper du å ha en vannkoker stående som tar opp plass på benken.

Du kan også velge et berøringsfritt armatur, slik at du lett kan skru av og på vannet under matlagingen uten å fette det til.

Bli inspirert i vår katalog

Få hjelp til å velge

Det er de små detaljene som utgjør forskjellen i hverdagen. Når du velger et DESIGNA-kjøkken, er det du som er designeren. Innredningsekspertene våre står likevel alltid klare til å hjelpe og veilede deg.

Book ditt møte her
Få hjelp til å velge
Book et møte
Finn din lokale DESIGNA butikk

En ting er å se på kjøkken på nettet. Noe annet er å oppleve et kjøkken i virkeligheten. Kjenn på materialene. Opplev fargene. Test funksjonene. Bli inspirert.  

Så hva venter du på? 

Vi gleder oss til å ønske deg velkommen til en av våre mange DESIGNA butikker rundt om i Norge. 

Finn din nærmeste DESIGNA butikk
Finn din lokale DESIGNA butikk
Find din lokale DESIGNA butik
Kan vi hjelpe deg?

Finn din nærmeste DESIGNA butikk eller kontakt oss nedenfor

Finn butikk Skriv til oss
Ingen spørsmål er dumme
 • Prisen på et nytt kjøkken er individuelt - akkurat som smak, behov og løsninger.
   
  Våre kjøkkenkonsulenter stiller spørsmål og lytter til dine behov og kjøkkendrømmer, og vi tar alltid budsjettet ditt som utgangspunkt. Se priseksempler her
 • Prisen for å montere et kjøkken er individuell og avhenger av kjøkkenets størrelse og omfang.
   
  Prisen avhenger også av om det må installeres elektriske og VVS installasjoner i forbindelse med montering av kjøkkenet.
   
  Hos DESIGNA gir vi alltid en fast pris for montering, slik at ingen overraskelser oppstår.
 • Selvfølgelig! DESIGNAs garanti er blant de beste på markedet.
   
  Hos DESIGNA legger vi stor vekt på kundetilfredshet - også etter at kjøkkenet er tatt i bruk.
  Du får 25 års garanti på skuffer, skinner og hengsler - samt alle bevegelige deler. 10 år på skap og dører, og 5 år på benkeplater. Les om garantiene våre her
 • Når vi har designet formen på det nye kjøkkenet ditt, ser vi sammen på hvilket inventar som passer best til dine behov på kjøkkenet. Våre kjøkkenkonsulenter stiller de riktige spørsmålene og lytter til dine kjøkkendrømmer og behov, og vi tar alltid budsjettet ditt som utgangspunkt.