Oppussing av kjøkken: Fornyelse eller totalrenovering?

Mange muligheter, mange valg

Det er mange ting å tenke på når du vil pusse opp et kjøkken. Hvor skal du starte, og hvordan får du det resultatet du drømmer om? Når du vet rekkefølgen på hva du skal gjøre, og når, vil du enkelt, sikkert og godt komme i mål med kjøkkenoppussingen din. 

Start med en ønskeliste

Hva vil du ha på det nye kjøkkenet ditt?

Det beste stedet å starte er å lage en ønskeliste. Hva vil du ha på det nye kjøkkenet ditt? Skal det være spiseplass? Skal dere være flere om matlagingen? Tenk grundig over hva du spesielt satte pris på, på det gamle kjøkkenet ditt, og hva du ikke likte.

Ikke la deg begrense. Det er ikke sikkert alt kan la seg gjøre, men i denne fasen må du gjerne drømme. Når du først vet hva du vil ha, kan du være mer realistisk etterpå:

 • Hva er budsjettet ditt?
 • Hva kan og vil du selv står for?
 • Når skal kjøkkenet stå ferdig?
Få kontroll over kjøkkenplanleggingen
Start med en ønskeliste
hvid køkken
Fra tanke til handling

Slik kommer du i gang

Når du kjenner budsjettet ditt og vet hva du selv kan og vil stå for, er det viktig å se på hva som praktisk og økonomisk kan realiseres. Omfanget av oppussingen avhenger nemlig av hvilke ønsker du verdsetter mest. Det er dine behov som er grunnleggende for hva kjøkkenoppussingen skal bestå av.

Normalt deler vi inn kjøkkenoppussingen basert på omfanget: fornyelse, mindre oppussing eller en totalrenovering.

Se hva de forskjellige renoveringene dekker nedenfor.

Fra tanke til handling
Fra tanke til handling
Litt fornyelse gir kjøkkenet nytt liv

Trenger kjøkkenet ditt en mindre oppfriskning, kan du komme langt med få midler. Ved å fornye enkelte elementer på kjøkkenet, i stedet for å bytte ut hele, gjør du oppussingen til en enkel og økonomisk overkommelig løsning. Hvis kjøkkenet generelt er i god stand, kan du gi det nytt liv på flere måter.

Se vårt store utvalg av materialer
Litt fornyelse gir kjøkkenet nytt liv
Litt fornyelse gir kjøkkenet nytt liv
Bytt kjøkkendører

En av det mest effektive måtene å pusse opp et kjøkken på er ved å fornye dørene. På kjøkkenet er det dørene som er rommets ansikt utad, og du vil derfor kunne se og føle en betydelig forskjell ved å bytte ut dørene til en annen farge eller et annet design.

Få råd om valg av kjøkkendører
Bytt kjøkkendører
Bytt kjøkkendører
Bytt håndtak

Du tenker kanskje ikke på det i hverdagen, men håndtak har stor betydning for det generelle uttrykket på kjøkkenet. Det er derfor også et effektivt verktøy for å gi kjøkkenet et nytt liv – og så gjør det heller ingenting at det ikke koster all verden å bytte ut håndtak.

Les våre råd om valg av håndtak
Bytt håndtak
Bytt håndtak
Den mindre kjøkkenoppussingen

Hvis det tar mer enn å friske opp kjøkkenet, skal du sette av både mer tid og budsjett til den totale oppussingen av kjøkkenet. Ved å sette av et par dager til å pusse opp kjøkkenet, kan du få følelsen av et nytt kjøkken på forskjellige måter.

Finn ditt nye Designa kjøkken
Den mindre kjøkkenoppussingen
Den mindre kjøkkenoppussingen
Ny benkeplate

Benkeplaten er generelt en kostbar post i kjøkkenbudsjettet. Det finnes flere typer benkeplater som har hver sine fordeler og ulemper – det kan være pris, farge og materialer. Felles for dem er at benkeplaten kan endre uttrykket på kjøkkenet ditt betraktelig.

 

Se vår guide om valg av benkeplate
Ny benkeplate
Ny benkeplate
Ny vask og armatur

Hvis du har bestemt deg for å bytte ut benkeplaten din, kan du også vurdere om du skal bytte ut vasken når du skal pusse opp kjøkkenet. Det samme gjelder armaturet. Det er nemlig gode muligheter for å endre både uttrykk og arbeidsflyt på kjøkkenet. 

Se alle materialene våre
Ny vask og armatur
Ny vask og armatur
Nye hvitevarer

Hvitevarer utgjør ikke bare en betydelig del av kjøkkenbudsjettet. De påvirker også hvordan du bruker kjøkkenet ditt. De kan være med på å løfte hverdagen din på kjøkkenet til nye høyder – og de kan gi kjøkkenet et nytt, visuelt uttrykk.

Ønsker du å få integrerte hvitevarer skal du være oppmerksom på at de er dyrere og krever mer installasjonsarbeid. I tillegg må du forsikre deg om at de passer inn i skapene du allerede har.

Les også: Fornyelse eller renovering?
Nye hvitevarer
Nye hvitevarer
Fordeler og ulemper ved en mindre oppussing

Den store fordelen med å pusse opp kjøkkenet er at du kan komme langt med få midler. I de fleste tilfeller vil en annen fordel også være tid – det tar ikke lang tid å endre ting som gjør en betydelig forskjell på kjøkkenet ditt.

Omvendt er ulempen ved en mindre oppussing at du begrenser innredningen din. Det betyr i utgangspunktet at du må la elementene bli stående der de står i dag – men i mange tilfeller er elementene heldigvis allerede optimale. 

Fordeler og ulemper ved en mindre oppussing
Fordeler og ulemper ved en mindre oppussing
Kan det lønne seg å pusse opp?

Det korte svaret er at det avhenger av tilstanden på kjøkkenet. Å pusse opp kjøkkenet koster godt og vel en fjerdedel av prisen for et nytt kjøkken. Du må derfor vurdere om prisen kontra resultatet du ønsker kan harmonere sammen.

Hvis du vil bytte ut flere dyre poster i kjøkkenbudsjettet, som for eksempel benkeplate, skap og skuffer, vil prisen raskt nærme seg hva du kan få et helt nytt kjøkken for – og derfor vil en totalrenovering være den beste løsningen.

Kan det lønne seg å pusse opp?
Kan det lønne seg å pusse opp?
Totalrenovering av kjøkkenet

Til tider må vi innrømme at det ikke lar seg gjøre å bare pusse opp deler av kjøkkenet. Hvis du har kommet frem til den konklusjonen, kan siste utvei være å totalrenovere kjøkkenet. Før du bestemmer deg for dette, anbefaler vi at du tar en uforpliktende prat med en innredningsekspert.

I enkelte tilfeller kan det være mulig å gjenbruke elementer og bruke noen av de eksisterende installasjonene. Det kan være med på å holde prisen på det kjøkkenet ditt nede.

Totalrenovering av kjøkkenet
Totalrenovering av kjøkkenet
Hva koster det å pusse opp?

Prisen på en kjøkkenoppussing avhenger av hva og hvor mye som skal byttes ut. I utgangspunktet er det billigst å bytte ut enkelte elementer i stedet for hele kjøkkenet. Men det er andre faktorer, som valg av materialer og størrelsen på kjøkkenet, som påvirker prisen på oppussingen.   

Velger du prisbevisst når du pusser opp kjøkkenet ditt, kommer du langt med 20.000. Men det er kun hvis du ikke skal flytte vann, strøm eller avløp. Deretter legger du til kostnader for hvitevarer, vask, armatur og montering, og du har prisen på en totalrenovering.

Lær mer om hva som påvirker prisen på et nytt kjøkken
Hva koster det å pusse opp?
Hva koster det å pusse opp?

Book et møte med en konsulent

Book et uforpliktende møte med en av våre konsulenter. Få en god kopp  kaffe og en prat om mulighetene for nytt kjøkken, bad eller garderobe.

Book et møte her
Back alt text
Book et møte
Finn din lokale Designa butikk

En ting er å se på kjøkken på nettet. Noe annet er å oppleve et kjøkken i virkeligheten. Kjenn på materialene. Opplev fargene. Test funksjonene. Bli inspirert.  

Så hva venter du på? 

Vi gleder oss til å ønske deg velkommen til en av våre mange Designa butikker rundt om i Norge. 

Finn din nærmeste Designa butikk
Finn din lokale Designa butikk
Finn din lokale DESIGNA-butikk

Kan vi hjelpe deg?

Finn din nærmeste Designa butikk eller kontakt oss nedenfor.

Finn butikk Skriv til oss

Ingen spørsmål er dumme

 • Prisen på et nytt kjøkken er individuelt - akkurat som smak, behov og løsninger.
   
  Våre kjøkkenkonsulenter stiller spørsmål og lytter til dine behov og kjøkkendrømmer, og vi tar alltid budsjettet ditt som utgangspunkt. Se priseksempler her
 • Prisen for å montere et kjøkken er individuell og avhenger av kjøkkenets størrelse og omfang.
   
  Prisen avhenger også av om det må installeres elektriske og VVS installasjoner i forbindelse med montering av kjøkkenet.
 • Selvfølgelig! Designas garanti er blant de beste på markedet.
   
  Hos Designa legger vi stor vekt på kundetilfredshet - også etter at kjøkkenet er tatt i bruk.
  Du får 25 års garanti på skuffer, skinner og hengsler - samt alle bevegelige deler. 10 år på skap og dører, og 5 år på benkeplater. Les om garantiene våre her
 • Når vi har designet formen på det nye kjøkkenet ditt, ser vi sammen på hvilket inventar som passer best til dine behov på kjøkkenet. Våre kjøkkenkonsulenter stiller de riktige spørsmålene og lytter til dine kjøkkendrømmer og behov, og vi tar alltid budsjettet ditt som utgangspunkt.